Khamis, 11 Ogos 2016

Renew Roadtax Kereta Tanpa Geran Menerusi Pengesahan Cap Jari Berkuatkuasa 1 September 2016 di JPJSeperti yang sediamaklum, Berkuatkuasa mulai 1 September 2016 pihak JPJ akan melaksanakan pembaharuan roadtax tanpa geran secara menyeluruh dimana pemilik kenderaan wajib untuk renew dan perlu membuat pengesahan cap jari sebagai liabiliti yang bertanggungjawab merenew roadtax sesuatu kenderaan bagi tujuan keselamatan serta mengelakkan penggunaan kenderaan klon.
1. Penggunaan Geran lama akan ditukar kepada Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC) mulai 1 Jun 2016.
VOC : Vehicle Ownership Card
2. Bermula 1 September 2016, Renew Roadtax dan Insuran tidak lagi perlu geran kereta di JPJ. Dengan sijil VOC ini, tiada lagi cetakan belakang pada geran selepas renew roadtax di JPJ.
3. Hanya perlu hadir ke JPJ dan buat pengesahan cap jari pemilik kenderaan yang sah sahaja.Bagaimana Jika Geran Kereta Asal Hilang?


Sekiranya tuan/puan memerlukan maklumat kenderaan kerana geran asal telah hilang, tuan/puan di sarankan ke JPJ berdekatan untuk membeli maklumat kenderaan (RM20). Dan panjangkan kepada pihak insuran 1 salinan untuk renew insurans atau claim insurans. 

Info Tambahan: Renew Roadtax dan Insurans di Myeg masih boleh dibuat seperti biasa.Kredit kepada Penmerahdotcom

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Lokasi Kami