Monday, 24 August 2015

5 Cara Jika Geran Kenderaan Anda hilang dan Ingin Dapatkan Yang Baru.



Apakah tindakan anda sekiranya geran kenderaan hilang? Apa yang patut buat? Lupa dan tidak pasti geran diletakkan di mana. Walaupun dengan KIOSK MYEG tidak perlu Geran Original untuk perbaharui cukai jalan anda, tapi ada juga situasi yg memerlukan anda dapatkan juga geran, iaitu apabila anda nak jual kereta tersebut.
Susah ke nak buat geran baru? Kena report polis ke?
Proses untuk  dapatkan geran baru tidak  susah dan tidak  perlu pun buat report polis, walaupun dalam geran kereta ada nota kaki memberi arahan bahawa pemilik kena buat laporan polis jika geran kereta hilang.


5 Proses buat geran baru:


1. Pergi ke JPJ

2. Isi borang JPJ K7
3. Pemilik sendiri datang dengan mykad atau bawa salinan mykad pemilik kenderaan
4. Bayar denda RM50 untuk kereta atau RM20 untuk motosikal
5. JPJ akan beri geran kereta baru


Selamat mencuba, jika sudah dapat geran baru, simpan dan letakkan ditempat yang selamat dan mudah diingati.


p/s: geran hilang, buat geran baru, renew roadtax, selangor, puchong

64 comments:

  1. salam kepada yang berkenaan...bagaimana kalau saya hendak beli moto secondhand tapi gran motor tidak ada/ hilang dan tuan punya motor tidak dapat dikesan/tak jumpa/mati??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam, untuk kes pemilik kenderaan tidak dapat dikesan, anda perlu dapatkan pemilik kenderaan sebenar beserta geran, ini kerana ia penting sekiranya untuk proses tukar hak milik nanti, JPJ perlukan pembeli dan penjual untuk proses thumb print.

      Delete
  2. Sya beli motor tapi owner xthu kt mne.. sya ingin memperbaharui geran motor saya... mcm mane cara nye

    ReplyDelete
  3. Sya beli motor tapi owner xthu kt mne.. sya ingin memperbaharui geran motor saya... mcm mane cara nye

    ReplyDelete
  4. bagaimana kalu pemilik dh meniggal, waris nk buatpe

    ReplyDelete
  5. Motor atas nama ayah tapi geran hilang..ayah pun tak beberapa sihat sbb baru lepas kena stroke..jadi apa langkah yang diambil

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Pergi ke JPJ
      2. Isi borang JPJ K7
      3. Pemilik sendiri datang dengan mykad atau bawa salinan mykad pemilik kenderaan
      4. Bayar denda RM50 untuk kereta atau RM20 untuk motosikal
      5. JPJ akan beri geran kereta baru

      Delete
    2. http://www.jpj.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=076b908b-e672-4f98-bc8d-b6182ee04fc6

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  6. Motor atas nama ayah tapi geran hilang..ayah pun tak beberapa sihat sbb baru lepas kena stroke..jadi apa langkah yang diambil

    ReplyDelete
  7. Sy dh pergi k jpj, tiada apa2 byrn denda d kenakan utk keta & motosikal hanya byr RM 5.00 shj, print smula salinan geran. Tarikh 23/12/2016.

    ReplyDelete
  8. kalau beli mmg tkde geran mcm mne pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika tiada geran, hubungi pemilik asal dan bawa beliau sekali ke JPJ untuk cetak geran di JPJ

      Delete
    2. Saya telah kehilangan geran motosikal yang telah saya beli dgn owner nya brberapa tahun dulu..geran masih atas nama owner asal..saya nak buat geran baru selain dari cari owner yang lansong tak boleh dihubungi..ada cara lain tak?

      Delete
    3. Saya telah kehilangan geran motosikal yang telah saya beli dgn owner nya brberapa tahun dulu..geran masih atas nama owner asal..saya nak buat geran baru selain dari cari owner yang lansong tak boleh dihubungi..ada cara lain tak?

      Delete
  9. kalau beli mmg tkde geran mcm mne pulak?

    ReplyDelete
  10. Empunya nama sudah meninggal. Saya nak sambung cukai jalan yang mati lebih 4 tahun. Geran telah hilang. Ank waris tidak dapat dikesan. Bagaimana saya ingin menyambung cukai jalan tersebut(tanpa tukar nama)

    ReplyDelete
  11. Empunya nama sudah meninggal. Saya nak sambung cukai jalan yang mati lebih 4 tahun. Geran telah hilang. Ank waris tidak dapat dikesan. Bagaimana saya ingin menyambung cukai jalan tersebut(tanpa tukar nama)

    ReplyDelete
  12. Salam, geran motor sy hilang,sy berada diluar negara sehingga hujung tahun ini. Apa yg saya/ahli keluarga perlu lakukan di sana. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. jika geran hilang, pemilik asal wajib hadir ke JPJ untuk cetakan geran baru. Sekiranya hendak hidupkan roadtax boleh buat tanpa geran asal.

      Delete
  13. Saya beli motosikal pemilik tak tau pergi kemana di telpon dah tak aktif hp nya macam mana ya saya nak tukar geran motosikal

    ReplyDelete
  14. Member tanya,kalau macam motor belum bayar abis,senang cita lari kedai,boleh ke?0

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmber kau ke kau bro huhuhu

      Delete
    2. bhahahahahaa yall la radin ...punchline dimana2

      Delete
    3. mohamad amirul : jika belum habis bayar, dan roadtax sudah mati tapi tidak melebihi setahun masih boleh buat seperti biasa.
      ada salinan geran sudah mencukupi

      Delete
  15. Assalamualaikom, nak tanya , kalau gran moto dah hilang ,pastu pemilik tunggal ( ayah saya ) dah meninggal , macamamana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummusalam, bawa surat kematian ayah di jpj, untuk cetak geran baru atau butir butir kenderaan dan seterusnya ke amanah Raya untuk proses pemindahan hak milik kepada waris. Boleh berhubung di Pejabat Amanah Raya berdekatan untuk maklumat lanjut.

      Delete
  16. Klu beli moto yg kena sita tp ada surat polis shaja...cmne nk buat rotex ye?

    ReplyDelete
  17. Ad salam, macam mana cara nak dapatkan geran kereta lama bukan yg voc. ini adalah kerana saya hendak
    Menjual kereta saya tapi semua used car minta geran lama dan bukan yg voc. pergi utc pudu mereka kata
    geran lama dah takda minta tlg print kan butir3 dalam sistem kata pegawai jpj tu takda button
    Print pulak. Minta tlg sgt2 siapa yg berpengetahuan dalam hal ini. Sebaiknya yg tak terlibat dgn under table money ye 😊tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan, boleh berhubung di JPJ HQ, setiap Negeri, contoh, di JPJ Padang Jawa Shah Alam, JPJ Wangsa Maju. Selalunya, di JPJ UTC hanya menyediakan perkhidmatan untuk urusan rutin sahaja.

      Delete
  18. Assalammualaikum, nak tanya kalau geran motor sekali roadtax motor hilang, akan dikenakan caj dua² kea ataupun dikenakan rm20 sahaja?

    ReplyDelete
  19. as salam nak tanya..motor hutang kedai dah lama...geran xde..roadtax dah bertahun mati..boleh x p ambik di jpj geran dan renew roadtax

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes yg sama pada adik saya.. moto hilang jumpa balik cari kedai beli dulu pon entah kemana

      Delete
  20. asalamualaikom tuan/puan.macam mana ye cara nya saya nak dapatkan geran motorsikal copy hilang.atas nama wife tapi wife kat kampung sarawak.nak contact pun masa masa tertentu sebab kampung pendalaman

    ReplyDelete
  21. salam tuan puan ape perlu saya biat ye sebab moto ada di puchong selangor saya nak postkan ke kulim untuk berkerja

    ReplyDelete
  22. sy nak bli vespa dari mudah...tp kebyakan xde geran dan saya rasa mereka jugk bukan owner asal...adakah saya boleh mohon geran baru di jpj dan bgaimana prosesnya? atau lupakan hasrat sy itu?

    ReplyDelete
  23. saye beli motosikal,pastu gerang hilang dan tuan motosikal tue dah tiada/meniggal,ape yang perlu saye buat

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Masalah saya adalah saya beli motosikal daripada penjual tapi geran masih atas nama owner lama.rodtax pun da lebih setahun 2 exp..penama atas geran tersebut tidak dapat dikesan atau dihubungi.macam mana proses hidupkan rodtax insurans atau tukar hak milik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Proses tukar nama Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia telah mewajib untuk proses *thumprint* iaitu cop jari bagi pembeli dan penjual, jika pemilik asal tidak dapat dikesan, tiada cara lain yang boleh dibuat untuk tukar nama.

      Delete
  26. Assalamualaikum . Saya telang mencadangkan untuk membeli motor ex5 . Motor nie anak polis punya tetapi tiada geran . So . Boleh ke nak buat geran baru . Moto tu pon saya rasa moto yang polis tarik . So boleh buat geran semula? Atau ada proses lain plak?

    Tq Admin

    ReplyDelete
  27. Boleh x saya adik kandung sebagai wakil untuk mendapatkan geran kereta abang saya yang hilang.. dia sibuk selalu di luar kawasan

    ReplyDelete
  28. Saya ada beli moto 2ndhand. Tapi geran masih kat bank. So boleh ke guna cara ni untuk buat geran baru and tukar nama ?

    ReplyDelete
  29. Salam.. Sy ade membeli moto tanpa geran dan sekarang sy ingin menjualnya semula.. Perlu ke sy ke balai polis untuk dptkan detail owner atau kemuka kan ke jpj tros untuk sy mencari owner??

    ReplyDelete
  30. Perlu ke sya buat repot polis untuk mendapatkan geran yang sudah hilang..atau terus ke jpj untuk mendapatkan geran moto.

    ReplyDelete
  31. Bagaimana caranya kalau mewakili owner untuk membuat geran baru sbb geran hilang..tp owner xsihat untuk dibawa ke jpj..adakah boleh guna surat wakil sahaja?

    ReplyDelete
  32. Salam tuan,nk tanya,sy ade beli motor..owner asal pun dah thumbprint,cuma kecuaian sy geran tu hilang d tangan sy...persoalan nye adalh..ape yg perlu buat...semua dokuken geran asal sy da ambik gambr...cuma skrang sy nk pg tukar nama...ape yg perlu sy lakukan

    ReplyDelete
  33. Salam sy nk tnye..roadtax moto sy hilang tp moto tu still lg sy byr ansuran dgn aeon credit..yg ada pd sy cume salinan fotostat geran shj..boleh ke guna salinan fotostat geran utk bt rodtax baru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh buat kat pejabat pos. saye dah buat boleh..

      Delete
  34. Bagi motor yang belum habis bayar habis bagaimana ? Salinan geran yang diberi oleh kedai sudah hilang.boleh atau tidak dapatkan geran di jpj.

    ReplyDelete
  35. Nak tukar nama tapi owner lama tak dapat dikesan

    ReplyDelete
  36. geran lori hilang . mcmana nk mohon geran baru?

    ReplyDelete
  37. salam.. sy pnya kereta geran hilang.. nk cari ownervlama pn xthu mna dh.. jd ape perlu sy bt untk dptkn geran baru? ?

    ReplyDelete
  38. assalam tumpang tanya..kalau geran motor hilang..dan motor dah lama x renew roadtax mcm mana ya?sama jgk step kt ats ke?tqia

    ReplyDelete
  39. Boleh tak orang lain tukar geren baharu?

    ReplyDelete
  40. Salam
    Sya ada beli moto second tapi penjual kata x payah geran sebab ada dua motor tapi 1 geran. Klau nk geran kna bayar blablabla ori macam, ins rtax copy... klau nk g jpj moto yg ni x de chasis ... betol ke

    ReplyDelete
  41. Assalammualaikum..
    Sy dh jual moto tpi xtukar nama sdh 10 tahun...baru2 ni surat saman sampai ats nama sy..persoalannya boleh x nk padam nama sy kt geran motor tu..sbb pembeli tu mghilang..?

    ReplyDelete
  42. as salam nak tanya..motor hutang kedai dah lama...geran xde..roadtax dah bertahun mati..boleh x p ambik di jpj geran dan renew roadtax

    ReplyDelete
  43. salam..boleh ke kalau nak hantar wakil utk ganti geran yang hilang tu....dan dokumen ape wakil tu perlu bawa ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, tak boleh, wajib pemilik asal pergi

      Delete